Spinazie frittata

Frittata is een traditioneel Italiaans gerecht om restjes te verwerken, zoals de Hollandse boerenomelet of de Spaanse tortilla. Maar als je het mij vraagt is frittata gewoon een fancy woord voor quiche zonder korst. Het is een heerlijke manier om hartig te ontbijten, brunchen of lunchen. Je zou het zelfs als avondeten kunnen eten, waarom niet?

Van oudsher staat frittata bekend als budgetrecept. Ik ben blij (en een beetje trots!) dat deze eivrije versie met maar €0,67 per portie zich daar ook onder kan scharen!

Krijg jij als veganist ook wel eens de vraag "maar hoe kom je dan aan je proteïne/calcium?" Laat ze dan deze frittata eens zien! Eén portie bevat maar liefst 22,6g proteïne en wel 70% van je ADH calcium. Vegan powerrrr! 💪💪




Ingrediënten voor 6 porties:
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 rode ui, in ringen
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 250g champignons, in plakjes*
  • 250g verse spinazie*
  • 250g broccoli, in mini roosjes*
  • 1 tl tijm
  • 1 tl rozemarijn
  • (of in totaal 2 tl Italiaans kruiden)
  • Vers gemalen peper en zout
  • 1 pakje (500g) stevige tofu, goed uitgelekt
  • 4 el edelgist
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zwart zout
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • Vers gemalen peper
  • 2 el tahin
  • 2 el sojasaus (tamari)
  • 2 el (rijst)azijn
  • 1/3 cup (75 mL) ongezoete soja-/amandelmelk
Garnering, optioneel:
  • Verse peterselie
  • Avocado schijven
  • Groene salade
  • Sriracha
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm met bakpapier.

Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan of hapjespan en fruit de ui zo'n 5 minuten. Bak het laatste halve minuutje de knoflook mee. Voeg champignons en broccoli samen met de kruiden en peper & zout toe, en bak zo'n 10 minuten, waarbij je halverwege de spinazie toevoegt. Giet zoveel mogelijk vocht af.

Doe ondertussen de tofu in de blender/staafmixerkom en pureer samen met de edelgist, kurkuma, zout, peper, tahin, sojasaus, azijn en melk tot een egale massa. Roer de groenten hierdoor; hou evt. wat champignon en broccoli achter om de frittata te decoreren. Doe het mengsel in de voorbereide springvorm en decoreer indien gewenst.

Bak de frittata in 40 minuten mooi bruin. Serveer met verse peterselie, avocado, sriracha en een groene salade.

Dit recept kost ongeveer €4,00 in totaal, dat is slechts €0,67 per portie. Portemonnee-verantwoord smullen dus!

Noot:
* Voor de groenten kun je elke groente kiezen die je lekker lijkt of over hebt. Denk bijvoorbeeld ook aan paksoi, rucola, paprika, bloemkool, tomaatjes. Zelf nam ik choy sum, een bladgroente die ik bij de Aziatische toko kocht.
* Ook lekker: voeg wat zouts zoals zongedroogde tomaat, olijven, kappertjes of ingelegde peperkorrels toe aan de frittata.
* Voor een whole foods, plant-based versie kun je de groenten in de oven roosteren, zonder olie.
* Feesttip: Maak in plaats van 1 grote frittata, een heleboel mini frittata's! De baktijd is dan veel korter, 15-20 minuten zou genoeg moeten zijn.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen