Waar koop je ...?

Op deze pagina een overzicht van waar ik veelgebruikte producten koop. Meestal kies ik een merk omdat het weinig koolhydraten heeft en een winkel omdat het een goede prijs heeft. Ik word niet gesponsord om hier bepaalde verkopers aan te prijzen, ik vind dit oprecht de fijnste producten.

Tip: zie ook dit overzicht van vegan keto bespaartips!

  • Agar poeder - Geweldig bindmiddel, ter vervanging van gelatine. Beste prijs is bij de toko.
  • Amandelmeel - Bij denotenshop.nl het goedkoopst; ze hebben bovendien verschillende soorten amandelmeel: grof, fijn, en extra fijn. Zo fijn, allemaal.
  • Amandelmelk - De ongezoete van AH huismerk heeft de minste koolhydraten (0,1%). Let wel dat sojamelk betere voedingswaarden heeft (meer eiwitten).
  • Amandelroom - Bij goed gesorteerde biowinkels of vega speciaalzaken.
  • Avocado's - Bij de Lidl, Turkse super of beter nog: de markt. Daar heb je er soms wel 5 voor 1 euro.
  • Bloemkoolrijst - Kun je zelf maken met de keukenmachine, al hebben steeds meer winkels (Lidl, Jumbo, AH) het nu ook kant-en-klaar! Scheelt weer tijd & afwas. Je vindt het niet alleen in de koeling maar ook in het vriesvak.
  • Blond lijnzaad - Voor de bakrecepten die je er niet mega gezond uit wilt laten zien, zoals cake of pannenkoekjes. Ik koop het bij denotenshop.nl
  • Cacaopoeder - Ik koop die van Fair Trade in de supermarkt.
  • Chipotle peper - Van Albert Heijn, in een pot bij de Mexicaanse producten. Ik vries het in kleine porties in in een ijsblokjesvorm, en bewaar ze daarna in een ziplock bag in de vriezer. Idem voor overgebleven curry pasta, pesto etc.
  • Edamame bonen - Uit de vriezer van de toko, of uit blik/vriezer van Bonduelle. Gelukkig steeds populairder!
  • Erwtenproteine - Van Body & Fit. Ik ben geen fan van eiwitshakes, maar soms vereist een bakrecept eiwitpoeder. Als je wel fan bent van ontbijtsmoothies kun je dit erdoor verwerken. Erwtenproteine heeft het beste aminozurenprofiel voor een ketogeen dieet (omdat je verder niet veel peulvruchten eet). 
  • Kikkererwtenmeel - Bij de toko of bewustwinkelen.nl Gebruik met mate, bevat veel koolhydraten (mooi rijmpje!). Neem liever lupinemeel.
  • Kokosmelk - De witte blikken van Fair Trade Original hebben de minste koolhydraten en het meeste vet (en zijn ook nog eens fair!). Ik heb ook kleine pakjes kokosmelk in huis van 200 mL, van Jumbo of AH, voor wanneer ik geen heel blik nodig heb - al kun je restjes kokosmelk ook hele goed invriezen.
  • Kruiden - Verse kruiden koop ik bij de Turkse winkel, daar vind je grote bossen zonder plastic. Anders hebben gevriesdroogde kruiden mijn voorkeur. Gedroogde kruiden koop ik niet in grootverpakking omdat ze hun smaak snel verliezen.
  • Liquid smoke - Onmisbare smaakmaker in de plantaardige keuken, zeker als je zelf vleesalternatieven zoals seitan of BBQ tempeh maakt. Besteld bij Plantaardigheidjes.nl, maar je ziet het op steeds meer plekken.
  • Lupinebonen - In pot bij de Turkse winkel of bij EkoPlaza.

  • Lupinemeel - Bij de biologische winkel of bij denotenshop.nl. Goede low carb vervanger voor kikkererwtenmeel in alle tofu achtige brunchrecepten (tofu scramble, etc).
  • Mayonaise - Er zijn verschillende vegan mayonaises op de markt, maar low carb mayo maak ik zelf. Het recept vind je hier, zelf maken is echt doodsimpel en binnen 1 minuut klaar.
  • MCT olie - Het is zeker geen must om te gebruiken op een keto dieet, maar kan wel helpen om sneller in ketose te raken en geeft sowieso een mentale boost. Ik kocht het bij Body & Fit, maar gebruik nu (als ik al olie toevoeg) liever neutrale kokosolie, die bevat ook veel MCTs.
  • Miso - Ik koop shiro miso bij de toko, een lichte miso. Heerlijk voor in dressings, in hennep parmesan, en voor miso soep.
  • Noten - Bij denotenshop.nl. Ik koop alles in bulkverpakkingen, en kies indien mogelijk voor gebroken noten (zoals gebroken walnoten). Scheelt toch weer!
  • Olie - Ik gebruik verschillende soorten. 's Ochtends doe ik kokos- of MCT olie door de soja latte, voor de ketonenboost. Om in te bakken neem ik neutrale kokosolie of milde olijfolie. Kokosolie is overigens ook heel handig om zelf chocola te maken, omdat het stolt op kamertemperatuur. Ik koop het in bulk bij denotenshop.nl. Extra vierge olijfolie is voor de rauwe bereidingen, zoals dressings. Voor mayonaise gebruik ik zonnebloemolie, omdat die neutraal van smaak is. De twee soorten olijfolie en zonnebloemolie koop ik gewoon bij de supermarkt. Overigens is avocado olie ook enorm gezond, maar ook enorm duur. Ik heb het gespot bij de AH, maar koop dit zelf niet.
  • Pesto - Albert Heijn heeft vegan groene pesto die vrijwel geen koolhydraten bevat. En nee, ik ga het niet zelf maken, ik maak al genoeg zelf ;-)
  • Pindakaas - Ik koop 100% pindakaas en roer er zelf zout door, en wat gesmolten neutrale kokosolie als ie erg vloeibaar is.
  • Seitan - De meest veelzijdige eiwitbron die er is. Ik maak het zelf van tarwegluten en raadt iedereen ten zeerste af om kant-en-klare seitan te kopen, helaas is er nog geen lekkere op de markt. Wanneer je zelf aan de slag gaat, kun je niet alleen seitanworst maken, maar ook seitankip, (kaas)burgers, balletjes, gehakt - de mogelijkheden zijn eindeloos!
  • Sojameel - Ik gebruik het zelden, maar je vindt het bij de toko, Holland & Barret of bij bewustwinkelen.nl
  • Sojamelk - Ik gebruik altijd ongezoete sojamelk van een willekeurig huismerk.
  • Sojaroom - van Alpro cuisine, in elke supermarkt. Pas op dat je niet de light versie neemt, die bevat minder vet en meer koolhydraten (zoals bij bijna alle lightversies van producten).
  • Sojasaus - Ik koop tamari in literflessen bij de biologische winkel. Het kost een stuk meer dan sojasaus van de toko, maar het is zóveel lekkerder en heeft ook geen Chinese bijsmaak.
  • Specerijen - Zijn niet low carb in het bijzonder, maar ik gebruik ze veel en koop ze in grootverpakking bij de toko. In tegenstelling tot kruiden behouden specerijen wel tot in de oneindigheid hun smaak, dus je kunt grote zakken inslaan.
  • Stevia - Ik ben grootverbruiker van vanille stevia, in de soja latte en in bakrecepten -  dan hoef je ook geen aparte vanille meer toe te voegen. Ik bestel ze per 3 flesjes voor ongeveer € 12.00 (prijs wijzigt vaak) bij Body & Fit; je vindt het ook bij Holland & Barrett. De stevia met frambozen- of bosbessensmaak is in de zomer erg lekker in een glas bubbelwater. Ik heb ook altijd naturel stevia in huis voor in dressings of marinades.
  • Tahin - Bij de biologische winkel in grote pot, of bij de Turkse winkel (lichter en vloeibaarder).
  • Tarwegluten - Gluten koop ik per kilo bij de mega Jumbo. Je vindt het ook bij molens, vegetarische winkels, grote Jumbo's, of op bewustwinkelen.nl
  • Tempeh - Het scherpst geprijst bij de toko, 1,39 per 400g.
  • Tofu - Het scherpst geprijsd bij de toko, 1.15 per 500 gram. Verschillende merken tofu hebben verschillende stevigheid, experimenteer hiermee wat je fijn vindt voor een bepaald gerecht. Die van AH huismerk is bijvoorbeeld zachter, fijn voor "eier"salade of tofu scramble.
  • TVP (Textured Vegetable Protein) - ook wel sojabrokken genaamd maar dat klinkt mij te veel als hondenvoer. Geweldig product om vlees te vervangen, bv. als gehakt (fijne TVP) of saté (grove TVP). Je kunt het elke marinade en smaak geven die je wilt - met fijne TVP kun je zelfs havermoutpap nabootsen! Je vindt het bij de toko, vega speciaalzaken, biowinkels, Plantaardigheidjes.nl, of Holland & Barrett. Als je dichtbij de grens woont of gewoon eens in Duitsland bent, kun je dit ook goedkoop inslaan bij de DM.
  • Vanille stevia - zie stevia.
  • Vegan kipbouillon - bij de Albert Heijn, in een potje van het merk van Bio Now.
  • Zaden - Bij denotenshop.nl, in bulk. Hennepzaad voor 11,50 euro per kilo! Woohoo! Lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten bestel ik hier altijd per 3 kilo. Wel in een donkere kast bewaren, anders worden ze ranzig.
  • Zero noedels/rijst - in het Engels ook wel Miracle noodles/rice genoemd, koop ik bij Action. Gemaakt van glucomannan vezel die voor ons niet te verteren is. Het bevat daarom 0 koolhydraten (alsmede 0 vet en 0 eiwit). Er is ook niet heel veel aan, maar de noedels gebruik ik wel eens om een noedelgerecht op te vullen. Voor meer voedingswaarden, of als ik last van mijn darmen heb, kies ik noedels van courgette (zelfgesneden) of pompoen (van Albert Heijn).
  • Zijden tofu - een zachte vorm van tofu, doordat deze minder gestremd is dan "gewone" stevige tofu. Je vindt het bij de toko, bij bio winkels en bij mega-Jumbo's (zoals Jumbo Euroborg in Groningen). Wellicht ook bij mega-Albert Heijns? Bij de toko is ie het goedkoopst.
  • Zonnebloempitten - In bulk bij de notenshop.nl, net als andere zaden en pitten.
  • Zout - Ik gebruik het liefst Jozo zout vanwege de toegevoegde jodium; het is belangrijk op jodiuminname te letten wanneer je geen brood eet. Laat je niet foppen door roze of pimpelpaars zeezout uit Oegandistan of verder, natriumzout is gewoon natriumzout. Je hebt meer zout nodig op een ketogeen dieet omdat je minder vocht vasthoudt wanneer je lage insulinelevels hebt, dus gebruik het rijkelijk.
  • Zwart zout (kala namak) - zout dat naar ei smaakt, door het hoge zwavelgehalte. Ik koop het hier bij de Turkse winkel, je vindt het ook bij (sommige) toko's en vega speciaalzaken of webshops. Lekker door de scrambled tofu of op een halve avocado als tussendoortje!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen