Pad Thai salade met courgette noedels en citroengras tofu

Pad Thai is denk ik wel het bekendste Thaise gerecht. Het helpt vast ook dat de naam van het land in het gerecht zit. Misschien zouden we erwtensoep voortaan Erwt Neder moeten noemen, zodat het ook wereldwijd beroemd kan worden?

Hoe dan ook, ik ben dol op Pad Thai! Voordat ik een paar jaar terug Thailand bezocht, had ik het al eens gegeten bij een vriendin. Zij had het recept uit Salad Samurai, één van mijn favoriete kookboeken! Die heb ik dan ook als inspiratie gebruikt voor dit recept.

Om het gerecht keto-proof te maken kun je de oorspronkelijke rijstnoedels die in Pad thai zitten, vervangen door taugé, Zero noedels en/of courgette noedels. Die laatste kun je zelf maken met een kaasschaaf en een koksmes: je schaaft een hele courgette tot plakken, legt die netjes boven op elkaar en snijdt er vervolgens lange slierten noedels van. Als je niet zoveel tijd hebt, kun je ook gewoon courgette spaghetti kopen bij Albert Heijn of Jumbo. Neem als je daar toch bent meteen een potje gehakte citroengras van Conimex mee, perfect voor de citroengras tofu!

Thaise basilicum is overigens niet te vergelijken met basilicum zoals wij die kennen. Het is een stuk sterker, frisser en wranger. Als je het niet kunt vinden of niet in de buurt van een Aziatische winkel komt, dan zou ik het uit dit gerecht geheel weglaten. Ik maak het regelmatig zonder! Als je wel Thaise basilicum hebt gekocht en je hebt een hele bos over, kun je het ook nog verwerken in andere gerechten zoals deze Pho, of je snijdt het fijn en vriest het in een ziplock bag in. Zo kun je er later precies uithalen wat je nodig hebt.



Voor de citroengras tofu:
  • 500g tofu, uitgelekt
  • Keukenpapier of schone theedoek
  • 2 el tamari
  • 2 el limoensap
  • 1 el neutrale (olijf)olie
  • 1 el gehakte citroengras
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl sriracha (of sambal)
Voor de dressing:
  • 3 el geraspte gember
  • 125 mL (vers) limoensap (3 limoentjes)
  • 3 el sojasaus (tamari)
  • 2 el neutrale (olijf)olie
  • 1 el tamarinde
  • 2 tl sriracha (of sambal)
  • 1/2 tl stevia
Voor de salade:
  • 1 courgette, of kant-en-klare courgette spaghetti of Zero noodles
  • 250g taugé
  • 1 handje verse Thaise basilicum, fijngesneden
  • 1 handje verse koriander, fijngesneden
  • 100g pinda's, fijngehakt
  • Limoenpartjes
  • Gesneden chilipeper en/of sriracha

Verwarm de oven voor op 200 graden. Druk zoveel mogelijk vocht uit de tofu, omwikkel met keukenpapier of theedoek leg tussen 2 snijplankjes. Oefen flink wat druk op de bovenkant uit zodat er zoveel mogelijk tofuvocht uit komt. Meng vervolgens in een schaaltje de marinade ingrediënten. Snij de tofu in reepjes en meng deze met de marinade in een ovenschaal. Bak de tofu tot deze goudbruin is, ongeveer 30-40 minuten. Keer de tofu reepjes halverwege om.

Meng de gember met limoensap, sojasaus, tamarinde, sriracha en stevia.

Snijd de courgette tot lange slierten noedels of spoel de Zero noedels af. Meng met de taugé en verse kruiden en roer de dressing hierdoor. Roer de tofu door de salade en serveer met limoenpartjes, chilipeper en sriracha. Eet smakelijk!

Noot:
* Als je de salade gedurende de week als lunch wilt eten, bewaar dan de tofu en dressing apart.
* Wil je het gerecht low budget maken? Snijd je eigen courgette noedels, koop de limoentjes en koriander bij de Turkse winkel en vervang de helft van het sap door limoensap uit een flesje.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen