Chipotle "Mac and Cheese" met geroosterde spruitjes

Sinds ik chipotle ontdekt heb probeer ik het in zoveel mogelijk gerechten te verwerken. Deze peper met rooksmaak geeft overal zo'n rijke pittige smaak aan! Zo maak ik graag Mexicaanse scrambled tofu met chipotle erdoor (helemaal lekker in een breakfast burrito!) en op oudjaarsavond vulde ik dadels met chipotle-amandelroom.

Dit recept is geïnspireerd op een recept van Isa Chandra. Omdat het vegan en keto is bevat het eigenlijk zowel geen macaroni als geen kaas... maar dat maakt dit bordje comfort food niet minder lekker! Daarnaast is dit recept een mooi voorbeeldje "maar hoe kom je dan aan je eiwit?". Het bevat namelijk meer dan 30g eiwit per portie, zonder dat er tofu of tempeh in gaat. Kun je al je vrienden met soja allergie of -fobie ook blij mee maken!

Op de foto zie je trouwens paarse spruitjes, die bij Lidl in de aanbieding waren. Ik vind het altijd leuk voor de variatie om verschillende kleuren te eten, en hoe vaak eet je nou paars? Als deze trend in de winkels doorzet zal er binnenkort vast ergens een gypsy punk band "start eating purple" zingen.




Ingrediënten voor 4 porties:
  • 1 cup amandelen*
  • 1 cup hennepzaad
  • 2 cups water
  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt en in kwarten gesneden (mini's in half)
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • peper en zout
  • 500g bloemkool, in hapklare stukjes gesneden
  • 2 el chipotle peper
  • 2 cups (500 mL) vegan kip- of groentebouillon
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el edelgist
  • 3 el miso*
  • 2 el (vers) citroensap
  • 1/2 tl zout (of naar smaak)

Week de amandelen en hennepzaad in het water gedurende 3 uur (liefst overnacht).

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng hierop de spruitjes met de olijfolie en peper en zout naar smaak. Rooster ongeveer 20 minuten.

Stoom de bloemkool in 8 minuten beetgaar (als je geen stoompan hebt, hang een zeef in een kookpan). Hou warm.

Giet de amandelen/hennepzaad af en blend met de overige ingrediënten tot een romige kaassaus. Doe samen met de bloemkool in een pannetje en verwarm door tot alles egaal warm is. Roer tenslotte de spruitjes erdoor en serveer!

Het hele recept kost €6,86, één portie kost €1,71. Niet verkeerd toch?

Noot:
* Als je niet zo van pittig houdt, vervang dan (een deel van) de chipotle door gegrilde paprika (uit pot)
* De saus kan ook met cashewnoten, (meer) hennepzaad of zonnebloempitten gemaakt worden i.p.v. amandelen, bv. voor een notenvrije versie
* Vervang de miso door meer edelgist en wat mosterd voor een sojavrije versie
* Rooster de spruitjes zonder olie voor een whole food, plant-based versie
* Eén portie bevat zo'n 20 g koolhydraten, dus als je net als ik onder de 50g koolhydraten per dag wilt blijven is het handig om de rest van de dag wat minder koolhydraten te eten. Je kunt ook minder spruitjes en/of bloemkool gebruiken, en bijvoorbeeld Zero spaghetti toevoegen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Okara Gehaktballetjes

Vegan keto "havermout" pap

Vegan keto Chocolade Pindakaasrepen